Foto's van eten, we zien ze overal. Blijkbaar voelen we de behoefte om vast te leggen wat we zoal eten en drinken en dit te delen met anderen. Sociale media als Instagram en Facebook staan vol met allerlei foto's van voedsel, maar laten we eerlijk zijn: meestal zijn het niet de meest appetijtelijke plaatjes om naar te kijken. Culinaire fotografie is dan ook een vak apart.

Voedsel kan namelijk heel mooi zijn. Een aantrekkelijk opgemaakt bord laat zorg en aandacht zien, de liefde voor de producten die erop liggen. Veel mensen ervaren hun eten als lekkerder wanneer het mooi is gepresenteerd: voldoende reden dus om voedsel vast te leggen op de gevoelige plaat.

 

Wat is culinaire fotografie?

Eenvoudig gezegd is dat het fotograferen van eten en drinken. Maar culinaire fotografie is natuurlijk meer dan een bord eten neerzetten en er snel een kiekje van maken. Het is een vorm van fotografie die smaakvolle plaatjes moet opleveren, die speelt met kleur, compositie en vorm én ervoor moet zorgen dat degene die de foto bekijkt op z'n minst trek krijgt. Geen makkelijke opgave dus! Food fotografie kom je op verschillende plaatsen tegen: niet alleen op de eerder genoemde sociale media, maar denk ook eens aan bijvoorbeeld menukaarten, websites van restaurants, reclames en kookboeken. Dé plekken waar je pakkende afbeeldingen wilt zien van lekker eten.

Het kan ook zijn dat je als culinair fotograaf met mensen uit andere disciplines samenwerkt. Natuurlijk werk je met een kok (als je niet zelf kookt), maar bij professionele shoots kun je ook te maken hebben met bijvoorbeeld een stylist of een vormgever.

 

Tips voor het maken van voedselfoto's

Waar het allemaal mee begint is het opmaken van het bord. Zorg er voor dat de kleuren en de structuren van het gerecht goed te zien zijn. De rand van je bord of kom veeg je even schoon. Maar met een bord eten dat er goed uitziet ben je er nog niet. Als je nu met je camera boven dat bord gaat hangen, maak je alsnog een foto die je en masse op Instagram ziet. Nee, ga door je knieën en fotografeer op ooghoogte.

Durf ook uitsnede te maken of op je onderwerp in te zoomen. Uiteraard let je op wat je op de achtergrond laat zien (maak bijvoorbeeld gebruik van verse groentes die in je gericht zitten als achtergrond), maar je hoeft echt niet elk detail in beeld te brengen.

Maak gebruik van een objectief met een groot diafragma. Door met scherptediepte te spelen, kun je veel spannender beelden maken: je moet immers niet alleen het feitelijke voedsel laten zien als culinair fotograaf, maar ook het gevoel dat het voedsel moet oproepen.

 

Een hele kluif

Kleuren, vormgeving, achtergrond, belichting, structuur, uitsnede. Het is nogal wat om je tanden in te moeten zetten voordat je een beetje aanlokkelijke foto hebt gemaakt. Mocht je nou echt mooie, culinaire foto's willen hebben, maar je hebt geen tijd, kennis of zin deze zelf te maken? Neem dan vandaag nog contact op, zodat jij foto's krijgt om van te watertanden!